24-08-13

Rommel

De gebroeders Rommel te Oostende

Ik ging er als kind al langs om kippeneten, mais en granen, je kon er ook bloem om te bakken, en bloemen verkrijgen.
Met op het erf een grote voliere vol kwetterende parkieten, leuk om deze vogels bezig te zien.
Te voet van Stenedorp naar de torhoutsesteenweg, een eid weg, maar toen was het normaal dat je te voet de baan op ging.
In het oude pakhuis waar de oude weegschaal 
met de verwisselbare gewichten stond om de zakken af te wegen
Er ging altijd een aangename vreemde stofgeur van de granen, en op de achtergrond ongedefinieerde machines die zich in het halfduister verscholen

Ik had vandaag, meerdere decennia later, een goede kijk op de binnenkoer want de poort stond open van de nu al jaren gestopte zaak.
Ik herinner mij deze binnenkoer alsof het de mijne zou zijn, eigenlijk is er niets veranderd, enkel de gezellige drukte van toen, want je kwam er regelmatig bekenden tegen, 
is verdwenen..

De tijd van toen, was ook de tijd dat de mensen nog tijd hadden voor een babbel, en dat bijna iedereen elkaar kende. 
In het naar huis gaan, was het gezellig om hier en daar even een praatje te maken, ook al om het dragen van twee zakken met in totaal 25 kg aan kippeneten te verzachten . Je had veel kans om Marcel Brackx in zijn atelier bezig te zien.
Een gezapig man, die met zachte stem graag praatte over waar hij mee bezig was, toen maakte hij onder andere nog hoepels in ijzer om op de wielen van de boerenkarren te plaatsen, samen met de smid om de hoek,waar je dan als je niet oplette uren kwijt was.
Of ook kon je zijn overbuur Fernand van 'Het schietkot' Vanhove tegen het lijf lopen, daar was het altijd ietwat gejaagd had ik de indruk, Fernand had nooit veel tijd, en hij was ook altijd bezig.
Als je de andere straat nam om de hoek, dan kon je ook de smid Vermeire Hubert bezig zien, een ruwe flink uit de kluiten gewassen beer van een man, maar die je steeds aan het lachen kon brengen met zijn droge humor.

Allemaal namen als een klok indertijd, nu schiet er daar niets meer van over, en ken je met moeite uw naaste gebuur.

Door de nazaten van de Rommel familie is er een nieuwe zaak gekomen een eind verder, Tuincentrum Rommel aan de rosmolenstraat.
#83946

 

Rommel oostende granen en zaden, Rommel oostende, meel en granen oostende, rommel oud huis,

 

De commentaren zijn gesloten.