24-02-10

Steensedijk Torhoutsesteenweg tol huizen

Foto's van de reeks : toen en nu 

Tolhuizen langheen de steenweg op wijnedale

De tolhuizen dienden om taksen te betalen bij het gebruik van de steenweg die tot het jaar 1866 daarmee ook onderhouden werden .

Van omstreeks 1715 tot 1795 zwaaiden de Oostenrijkers de plak in Vlaanderen , en kende Oostende een relatieve welvaart door de bloeiende visserij en de haven activiteiten met aan en uitvoer.

In die tijd waren er enkel aarden wegen, die in natte periodes telkens weer voor problemen zorgden, koetsen en karren die door het drukker wordend verkeer vast kwamen te zitten. 
Verder waren er geen verharde wegen naar andere steden, en moesten alle goederen met sleepboten over het kanaal Oostende Brugge verscheept worden, om dan verder het land in te brengen.

Oostende wilde liever op eigen benen staan, en geen rechten meer betalen aan de Bruggelingen, wat mede door een gunstiger verbinding met de rest van west Vlaanderen kon, en vroeg aan het Oostenrijks bestuur een vergunning aan om een stenen weg aan te leggen naar Wijnedale Torhout.

Waar deze dan zou aansluiten op de bestaande steenweg die liep van Brugge naar Torhout en in de andere richting naar Roeselare en verder naar noord Frankrijk.

De baan zou zo recht mogelijk moeten worden, maar toen liepen bij hoogtij de Snaaskerkse schorren nog onder water.
Daar moest dan een bocht komen, die is er nog altijd aan de ‘kromme elleboog’, en aan de steense dijk moesten ze dan langs beide zijden een helling aanleggen, die even hoog met de dijk zou komen, nu nog weinig te zien is aan de kruising van de steensdijk.

In 1765 was het zover en kon er met de werkzaamheden gestart worden, de baan zou  in minder dan twee jaar klaar zijn, waarna dan gestart werd met de bouw van de vijf tolhuizen met herberg , paarden en koetsen stallingen verdeeld over de lengte van de weg.

De baan was afgesloten met houten barelen, die door de tolwachters bediend werden.
Zo kwam de wijk Hoge Barriere die zich vormde bij de hoge dijk aan zijn naam, de Hoge bareel.
Aan Ichtegem staat het allerlaatste tolhuis nog langs de steenweg, met de ijzeren jaartallen 1766 in de gevel .

 

tolhuis-cafe-oostende

  

De commentaren zijn gesloten.